Египетски истории

В тези така горещи летни дни реших да разнообразя съдържанието в блога ми и да ви споделя няколко интересни подробности около египетската култура. На тях попаднах случайно и тъй като са мистични и любопитни, може да ви заинтригуват. А ако темата ви харесва, може да продължа с още една за приноса на българите в света или пък с някоя друга нация.

Всъщност започвам с Египет, защото се смята, че там културата е една от най-древните. Египтяните въвеждат и новости, които дотогава са били непознати, дори и за другите доайените – шумерите. Според последните проучвания техните постижения надминават днешната цивилизация по развитие и богатство като ценност. Сигурно ви звучи странно предвид всички технологии и възможности, които имаме, но сега ще ви дам няколко доказателства.

Няма как да не започна от строежа на пирамидите, който и до 21-ви век не е известен как точно се е случил. Технологията е непозната и до днес, което я прави уникална. Всичко това се дължи и на изкусните математици в Древен Египет, които дори обучавали самия Питагор. Те спомогнали и за напредък в геометрията, счетоводството и данъчната система днес.

Египтяните от онова време са имали също 365-дневен календар и са умеели да ръководят ресурсите си. Смята се, че те са изобретили първите часовници и са спомогнали за създаването на сравнително справедлива трудова система, както и данъчна такава. В трудово отношение пък изобретяват плуг и товарна рампа. Съдействат и за създаването на мелниците.

Интересени факти са и че египтяните дават на човечеството пастата за зъби. Мумифицирането е също традиционен и измислен от тях ритуал. Приносът им в медицината и боравенето с толкова медикаменти е забележителен. А разучаването на небето и поставянето на първите основни на астрологията е факт. Накрая да не забравяме и за най-богата от всички митологии и изкусното културно наследство.

Google+ Comments