Джордж Майкъл – началото, шансът и славата…

Всичко, което някога Джордж Майкъл е правил, се е отличавало с удивителен стил и винаги се е превръщало в поп класика.

Истинското му име е Георгиос Кириакос Панайоту и е роден през 1963 г. в Северен Лондон. И не винаги е бил толкова красив, колкото го виждаме днес, нито пък е подозирал за многобройните си таланти.

Както знаем обаче, за успеха на световната музикална сцена понякога по-важен е шансът, или иначе казано подходящата среща с подходящия човек в подходящото време.

Това с пълна сила важи и за Джордж – той, въпреки че от седмата си година мечтае за световната сцена, най-вероятно щеше да си остане никому непознатият дебел очилатко, ако през 1975 г. не среща Андрю Риджли, негов съученик, наполовина англичанин, наполовина египтянин, който оказва огромно влияние на Георгиос. Той се подлага на жестока диета и заменя очилата с контактни лещи.

Малко по-късно двамата създават училищна група с името The Executive и даже успяват да произведат един хит – Rude Boy. Малко след това обаче, както често се случва, бандата се разпада. Така или иначе, именно това е времето, в което двамата музиканти полагат основите на репертоара, който се превръща в основа на пробива на бъдещия феноменален поп дует – Wham!.

Пробив, след който подписват контракт със съвсем младия тогава лейбъл Innervision Records. И започват щурма към британските и американските класации с напористи и лесни за запяване парчета. Венецът на това мощно начало е дебютният им албум Fantastic, който излиза през 1982 г. Именно тогава прекъсват и договора си с първите си продуценти, които им плащат мизерни хонорари, и подписват далеч по-справедливо споразумение с фирма Epic.

Само за няколко години – до средата на 1986 г. –  Wham! вече се къпят в славата и са кумири на женската половина на човечеството. Вторият им албум Make It Big е разпродаден в петмилионен тираж и влиза в историята на популярната музика като първия диск на 80-те, който успява да стигне до първото място в музикалните британски класации с цели три сингъла. Продължението май всички го знаем…

Google+ Comments