БНБ, КТБ, Цветан Василев и кредитните милионери на новото хилядолетие

В хаоса на 90-те, в нашата пълна финансова необразованост, по времето на липсата на правила и гъмжащи бивши агенти на ДС, които имаха знанията и уменията да се ориентират в новата реалност на свободния пазар и „пещерния капитализъм“, беше някак допустимо човек да приеме съществуването на кредитни милионери. Тези банки и хора обаче, много бързо фалираха, изчезнаха и забравихме за тях, поне досега.

ktbОказа се, че имало една съвсем нова генерация такива милинери, подклаждани от банката, най-често избирана от властта за спестяванията на държавните фирми, пък и не само – Корпоративна Търговска Банка(КТБ). Скандалът, който застрашава не само банката, но и стабилността в цялата страна, е свързан с кредити за стотици милиони – надвишаващи с много позволените стойности и депозити на вложителите – към фирми и лица пряко свързани с Цветан Василев – шефът на банката. Това се е знаело от години, но избухва като скандал чак сега. На практика, кредити са невъзвръщаеми, защото получателите им нямат с какво имущество да гарантират взетите суми. Фирмите им пък по документи не извършват никаква дейност. Къде е била БНБ досега, нали тя би трябвало да надзирава тази дейност? Или и те са били част от играта, направила няколко огромни „късметлии“ новобогаташи?!

Цветан Василев може да се окаже измамник от ранга на Чарлз Понци, защото необезпокоявано, в продължение на години, не само е успявал да привлича държавните пари в своята банка, но и е раздавал суми като необезпечени кредити на по-голяма стойност от тези влогове на държавата, фирмите и частните лица.

Дано поне този път журналистите да работят по-здраво и да разнищят всичко по тази история, защото тя е много повече от скандал и вероятно все още не сме видели и една десета от мащаба й.

Google+ Comments