«

»

Apr
20

Колко важни са киоските за градската среда

По темата с Lafka реших, за да не вписвам все едни и същи изтъркани фрази, да говоря с мой познат архитект. Той много се смя, когато повдигнах въпроса на един обяд. Честичко похапваме заедно, защото работим на две преки един от друг, а и ни е приятно да обменяме идеи и споделяме за преживявания.

spirkazzzzПонякога е доста освежаващо да разбудиш мозъка на човек с мисли в неговата област, но не съвсем по работа. Так и той се чувства поласкан, че се обръщаш към него като към експерт, но и отвличаш вниманието му от купищата служебни задължения, които навярно го чакат в офиса, с нещо забавно.  Самият той говори с усмивка по темата. Смята, че въпросът с Lafka отдавна има чисто социален характер, политически, икономически. Разказа ми, че когато бил студент проектирал какво ли не. Даже в една от курсовите си работи трябвало да направи проект за уличен обект. Тогава това били различните павилиони и будки. Професорите държали на труда, тъй като уличната среда е мястото, където споделяме с приятели, прибираме се у дома, отиваме на работа. Киоските са не само важен елемент от градската среда, но и доказателства за социалната мисъл на общината да се грижи за нужните на населението си. Те са малки оазиси с храни, напитки и преса, които са се зародили като идейни проекти още по римско време, когато по площадите започнали да изникват сергии с най-необходимото.

Така че от тази гледна точка Lafka  е едно социално архитектурно творение, издържано в публичен урбанистичен стил. Доста по-вдъхновяващо и модерно от много други в момента поставени павилиони.

През краткия ни разговор и двамата стигнахме до извода, че точно от такива обекти имат нужда повече градове в страната ни, тъй като старите будки са в плачевно състояние. Мисля, че повече търговци трябва да обърнат внимание на приятния търговски вид на павилионите, в които продават, ако искат да преуспеят за в бъдеще. Ако не друго поне да ги облепят или да им предадат по-хигиенен вид. Всички тези недостатъци обаче са плюсове за Lafka. А тя е просто едно европейски проявление, което като стил и дизайн се пренася и на родните улици.

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>