«

»

Apr
03

Жените харесват мълчаливи мъже

darcy“Кой е Мистър Дарси?” изръсих преди няколко часа пред половинката ми. И тя пощуря. Как да не съм знаел, кой е Дарси. Бил герой от някаква книга и образ мечта на всяка жена. Как ли пък да съм наясно с тези работи?! След като я погледнах учудено, тя ме заля с нравоучителна информация, че ако мъжете сме чели малко повече, сме щели да знаем какво искат жените и това не било кой знае какво. Отговорът си бил в книгите и чакал да бъде открит.

Но какво да правя аз с дамски книги. Нали жените осъзнават, че макар класическа английска литература, ние няма как да се заплеснем в любовна книга, ако в нея няма поне едно убийство или някакво приключение. Все пак за всеки пол си има романи. Няма как да се насиля да чета подобни лиготии – със всичките му женски размишления, драми и превъплъщения. Но ми стана любопитно. Понякога се изкушавам да разбера каква е представата на жените за идеалния, но мисля, че би било достатъчно да седна да гледам някой от филмите, екранизация на известен писател, вместо да се потя със седмици над страниците.

Та Гугълнах и свалих филм, че да се запозная с въпросния Мистър Дарси и ми стана ясно, че има доста ремейкове на оригиналния филм. Явно велика книга. Гледах една с Кийра Найтли, но не на онзи Мистър Дарси слагам снимка, а друг, който лично аз намирам за по-загадъчен.  Образът е на типичен затворен мъж, който не смята за нужно да изразява на глас всичко, което му минава през главата, не прави комплименти и целта на живота му не е да бъде сваляч. Той не може да бъде заставен да комуникира с празнодумци и предпочита да се вглъби в собствените си мисли, вместо да трябва да се принизява до лицемерието и шикалкавенето – нрави, присъщи за началото на 19 век. Това изгражда някаква мистериозна аура около въпросния господин и съчетана с целия му вид и излъчване го прави желан за жените. Е, явно това е разковничето: Жените харесват мълчаливи мъже. Така са по-интересни и явно им създават предизвикателство. Значи от утре – никакво споделяне и каменен израз на лицето. Какво да ви кажа – устройва ме!

Google+ Comments

2 comments

  1. Angelina A. says:

    Леле, ако ти бях приятелка и аз щях да ти се навикам. Обаче от друга страна съм съгласна, че някои дамски романи не са интересни на мъжете. И все пак.. Джейн Остин е класика и ако учеше английска литература щеше да си принуден да я прочетеш. И може би по-рано да придобиеш каменния израз на лицето. И да разбереш, че той само привлича на пръв поглед. След това Мистър Дарси се разкрива пред Елизабет и всъщност се появява един чувствителен мъж, който се различава от останалите не по “покер фейса”, а просто защото е доста по-интелигентен и обществения шум не може да му даде нищо стойностно. И така той става различен, просто защото очевидно е по-умен. А ние жените харесваме именно това – умни и разсъждаващи мъже 🙂 Поздави!

  2. Petttar says:

    Олеле, сигурна ли си, че не се познаваш с приятелката ми, Ангелина…?
    Добре, може би трябва да прегледам и книгата вместо само филма да гледам. И все пак, трябва да знаете, че ще чета от гледна точка на мъж. И тогава тълкуването ми може да се окаже по-различни отколкото е това на дамите читателки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>